Siitä hyötyisivät niin asukkaat kuin kunnat ja valtiokin. Toistaiseksi asia on edennyt hitaasti. Esimerkiksi Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometrissa esteettömyyskorjaukset ovat listan häntäpäässä.
Suomen väestö vanhenee vauhdilla. Väestöennusteen mukaan maassamme on kymmenen vuoden kuluttua yli 1,5 miljoonaa yli 65-vuotiasta kansalaista. Ympäristöministeriö asettikin jo vuonna 2012 tavoitteen, että Suomessa olisi miljoona esteetöntä asuntoa vuoteen 2030 mennessä. Tällä hetkellä tuosta tavoitteesta on koossa noin puolet. Aikaa on vielä 10 vuotta, mutta tavoitteen saavuttaminen on silti epävarmaa.
Tähän asiaan tulisi herätä nyt eikä myöhemmin.
Ensinnäkin siksi, että esteettömässä asunnossa on mahdollista asua pidempään. Useimmiten asukas itse toivoo tätä.
Toisekseen jokainen kotona asuttu vuosi on pois palveluasumisesta, mikä on huomattavasti kotona asumista kalliimpaa. Toisin sanoen, mitä pidempään kotona asuminen onnistuu, sitä enemmän rahaa säästyy.
Esteettömyyden huomioiminen on tärkeää erityisesti uudistuotannossa, jolloin sen toteuttaminen on myös halvempaa kuin jälkeenpäin korjaaminen. Jälkimmäiseen tilanteeseen on saatavilla avustusta asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:sta. Se myöntää sekä hissiavustusta hissien rakentamiseen että myös ns. esteettömyysavustusta eri käyttötarkoituksiin. Niitä voivat olla esimerkiksi ulko-ovien automatisointi tai luiskien rakentaminen.
Esteettömyydestä hyötyvät muutkin kuin sitä välttämättä tarvitsevat ihmiset. Lastenvaunuilla on helppo siirtyä hissillä yläkertaan, ja automaattiovi helpottaa painavien kauppakassien kantajaa.