Blogi

Mitä ovat kohtuulliset mukautukset?

Yhdenvertaisuuslain mukaan viranomaisen, koulutuksen järjestäjän, työnantajan sekä tavaroiden tai palvelujen tarjoajan on tehtävä asianmukaiset ja kulloisessakin tilanteessa tarvittavat kohtuulliset mukautukset, jotta vammainen henkilö voi yhdenvertaisesti muiden kanssa asioida viranomaisissa sekä saada koulutusta, työtä ja yleisesti tarjolla olevia tavaroita ja palveluita samoin kuin suoriutua työtehtävistä ja edetä työuralla.

Koulutuksen saralla tentin suorittamiseen annettava lisäaika on kohtuullinen mukautus. Tapahtumassa tai konsertissa puolestaan se, että avustajaa tarvitsevan henkilön avustajalle järjestyy paikka hänen vierestään. Ravintolassa se voi tarkoittaa ruokalistaa pistekirjoituksella näkövammaiselle. Tai jos pääsisäänkäynnillä on portaat, niin sisään pääsee toista kautta myös hissillä.

Kyse on usein asioista, joista on hyötyä monille, eikä haittaa kenellekään.

Mukautusten kohtuullisuutta arvioitaessa otetaan huomioon vammaisen ihmisen tarpeiden lisäksi mm. toimijan koko ja taloudellinen asema sekä mukautusten arvioidut kustannukset.

Rahasta homma ei siis jää kiinni. Ei enää myöskään tiedon tai asiantuntija-avun puutteesta, sillä Accessia Consulting auttaa mielellään.

Jaa somessa

Lisää blogikirjoituksia